mandag 16. mars 2009

Picasa Nettalbum - Vis verden hvor du har vært

Skihelg på Oppdal

Hva er vel mer moro når man kommer hjem fra en strålende skihelg på Oppdal, enn å skryte uhemmet om hvor aktiv og sporty man er til slekt og venner, og hva viser det vel bedre enn et knippe bilder fra turen. Med web 2.0 kom verktøyene du trenger for å gjøre dette på en enkel og effektiv måte. Her kommer en kort innføring i hvordan formidle bildene ut til den store verden.


Oppdal 09



Kamera

For å ha noe å vise fram må du ta bilder. Er dere flere sammen, ta bilder av hverandre! Det er litt trist å skulle vise slekta hvor fint du har hatt det, og så er du ikke med på et eneste bilde selv. Gjør for eksempel en avtale om å dele alle bildene med hverandre i Picasa Nettalbum og avtal at dere kan bruke hverandres bilder i deres egne nettalbum.

Dess flottere kamera du har, dess bedre bilder blir det (stort sett), men husk også at du skal ha det med deg på turen, og et kostbart speilreflekskamera opp i slalåmbakkene kan både være svært upraktisk, og ende veldig dyrt hvis du er uheldig…derfor må du vurdere hva som passe i de forskjellige situasjonene…jeg velger mobilkamera med god oppløsning, og grunnen er at jeg alltid har mobiltelefonen min med meg, samt at den går greit ned i hvilken som helst lomme. Er du flinkere enn meg til å huske å ta med kameraet får du selvsagt bedre bilder ved å bruke et kompaktkamera.


Redigering i av bildene – nødvendig eller bare prikken over i’en…

Det er gjerne nødvendig med noe redigering av bildene man har tatt. Kanskje ønsker man et utsnitt, kanskje ble bildet i mørkeste eller lyseste laget, og litt bakgrunnslys eller kontrast kan sette prikken over i’en. Uansett hva du måtte ønske å gjøre er et bildebandlingsprogram nødvendig, bruk det du er vant til (Piknic, Picasa, Photshop, etc.), men til la til slutt Picasa gjøre jobben med å sortere bildene på datamaskinen din, og laste dem opp i et nettalbum.


Nettalbum

Har du ikke en Picasa/google-konto må du registrere deg før du kan gå videre (
http://picasa.google.com/). Når dette er i boks kan du laste opp bilder til nettalbumet på flere måter. En enkel måte er å først organisere bildene på datamaskinen. Legg dem i ei mappe med et passende navn (f.eks Oppdal 09). La Picasa, som du allerede har installert på maskinen din, finne mappa, marker den og trykk last opp. Hele mappa, inkludert alle bildene, lastes opp i en operasjon…kjempepraktisk!



Satser du på kjendisstatus og ønsker full offentlighet av bildene dine, kan du velge at albumet skal være offentlig. Stikk motsatt kan du sitte på albumet selv uten at andre kan se bildene. Som en ”mellom-løsning” kan du selv invitere de som skal kunne se bildene ved å registrere epost-adressene deres (epost blir sendt ut med lenke til albumet).




Bildeplassering


Nå er nettalbumet i drift, og du har kanskje et feriealbum med bilder fra forskjellige geografiske steder...men så går det litt tid og så blir man i tvil…hvor var det jeg tok det bildet? Da skal du bruke en smart funksjon i Picasa som heter bildeplassering. Skriv først inn stedsnavnet hvor bildet ble tatt, bruk deretter kartet som dukker opp til å sette markøren på rett plass. Du kan også skrive kommentarer til bildet.



Visning av bildene i kartet kan enten gjøres direkte i Picasa. Velg mellom kart, terreng eller satellittfoto (sistnevnte har begrensninger hvis du ønsker å zoome kraftig).


Du kan også velge å se bildene i Google Earth, sammen med bilder som andre personer har publisert.



Bilder på avveie

Husk at bilder du publiserer offentlig mister du kontrollen over. Vær derfor kritisk til hva du publiserer, og innhent samtykke fra avbildede personer. Følg anbefalingene til Datatilsynet om bilder på Internett. Spesielt poengteres det at man skal være forsiktig med å publisere bilder av barn på Internett.


Vurdering

Picasa Nettalbum er et utrolig praktisk verktøy til å dele opplevelser med andre. Du kan gjøre alt fra bilderedigering, opplasting, stedsplassering, tagging av personer i bildene, etiketter som kategoriserer innholdet i bildene, samt deling med andre eller offentliggjøring hvis du ønsker det. Har du en Gmail-konto klikker du på Fotografier og dermed er du innlogget…kjempeenkelt. Har du ikke Gmail-konto kan du logge deg inn fra http://www.picasa.google.com/.

Terningkast 6!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar